pohanka
Pohanka má vysokou nutriční hodnotu – je zdrojem vlákniny a najdeme zde nenasycené mastné kyseliny. Obsahuje také řadu vitamínů, zejména vitamíny skupiny B, vitamín E, a minerální látky jako vápník, železo, draslík, fosfor, mangan a zinek.
Díky obsahu rutinu léčí pohanka problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy pomáhá prohřívat organismus. Pohanka je potravina přirozeně bez lepku, a proto si ji mohou dopřát i pacienti s celiakií.
Pohanka se výborně hodí pro přípravu sladkých i slaných pokrmů (různá rizota, nákypy, polévky, ...). Z pohankové mouky se dělají i skvělé palačinky, které jsou velmi dobře známé především ve Francii. Z pohanky je také možné připravit pomazánku nebo upéct muffiny s balkánským sýrem.