polosladké červené víno
Polosladké červené víno obsahuje od 12 až 45 gramů cukru na litr. Vyrábí se nakvašením nebo tepelným zpracováním modrých hroznů. Hlavní složkou vína je voda, dále ethanol, glukóza, fruktóza a enzymy. V červeném vínu se nachází více tříslovin a resveratrolu než ve víně bílém. Nejvíce jsou v něm obsaženy vitamíny skupiny B. Vitamín C se nachází jen v malém množství a z minerálů zde najdeme například draslík, křemík, hořčík či vápník.
Resveratrol je důležitý v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Mírné pití vína reguluje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Díky obsahu antioxidantů má i protirakovinové účinky. Víno vyplavuje z těla toxické látky a odvodňuje ho, zmírňuje záněty ledvin či močového měchýře. Je doporučováno pro zachování štíhlé linie, má protizánětlivé účinky a zlepšuje trávení. Křemík zpevňuje pokožku, posiluje vlasy a nehty, draslík vyrovná případný výkyv soli v těle. Fruktóza obsažená ve vinné révě mírně zvedá hladinu cukru v krvi, tím pomáhá při únavě, nervozitě a depresích. Vitamín C poslouží pro silný imunitní systém. Při nadměrném pití vína hrozí jaterní cirhóza, poškození srdce a další zdravotní problémy i závislost na alkoholu.
Polosladké víno je vhodné především k dezertům nebo k tučnějším sýrům. Výborně se hodí k pokrmům ze zvěřiny, u nás najdete recept na králíka na divoko. Toto víno dále skvěle chutná i ve společnosti kořeněného masa.