pšeničná mouka hladká
Pšeničná mouka hladká je v podstatě rozmělněná vnitřní část obilného zrna. Výrobek obsahuje asi 75 % sacharidů, 10 % bílkovin, 2 % tuku a 3 % vlákniny.
Bílá mouka je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny, protože se vyrábí pouze z vnitřní části obilky. Nejvýživnější látky, které by našemu tělu mohly prospět, najdeme naopak v obalu zrna a klíčku. Pro malé děti je vhodné používání bílé mouky a výrobků z ní. Jejich organismus není ještě připraven tolerovat velké množství vlákniny, jejíž doporučená denní dávka se stanoví podle věku dítěte.
Klasická hladká mouka je podle specialistů vhodná na veškeré kynuté pečené těsto, ale i na trvanlivé pečivo (linecké, jemné vánoční cukroví), protože se při zpracovávání a po upečení nedrobí. Produkt používáme i při vaření – např. na přípravu jíšky (zálivky) či bešamelu. Z hladké mouky lze usmažit (upéct) také lívance, palačinky či vafle.