Rýže Basmati Golden Sun vařená neobsahuje téměř žádné tuky, má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku a je zdrojem rychlé energie. Mastných kyselin je tu jen malé množství, jsou nenasycené a mají velkou biologickou hodnotu. Sacharidy představují velkou část hmotnosti rýžového zrna a vyskytují se převážně ve formě škrobu. Mezi přítomné minerály patří například mangan a železo, i selen, fosfor, zinek, měď a vápník. Najdeme v ní i několik vitamínů, nejvíce ze skupiny B a vitamín E. Obsahuje také velmi dobré množství glukanu.
Rýže neobsahuje lepek, je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zpomaluje proces stárnutí. Zlepšuje trávení a stabilizuje obsah cukru v krvi. Nenadýmá, proto je ideální při žaludeční a žlučníkové dietě. Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže. Je dobrou prevencí ledvinových kamenů. Pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, snižuje krevní tlak a udržuje zdravé srdce.
Chuť a vůně rýže Basmati připomíná oříšek. Její typickou výhodou je, že se při vaření nelepí. Aby nám ještě neuvařená rýže ve sklenici vydržela déle, vložíme na dno kousek feferonky. Tato rýže je typická pro indická jídla. Používá se jako příloha k omáčkám, k masu, zelenině, luštěninám nebo i do rizota.