rýže thajská jasmínová
Rýže thajská jasmínová má žlutohnědou barvu a výraznou květinovou vůni. Neobsahuje téměř žádné tuky, má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku a je zdrojem rychlé energie. Mastných kyselin je tu jen malé množství, jsou nenasycené a mají velkou biologickou hodnotu. Sacharidy představují velkou část hmotnosti rýžového zrna a vyskytují se převážně ve formě škrobu. Mezi přítomné minerály patří například mangan a železo, i selen, fosfor, zinek, měď a vápník. Na vitamíny je poměrně chudá, ale například vitamíny ze skupiny B a vitamín E v ní najdeme. Obsahuje také velmi dobré množství glukanu.
Rýže neobsahuje lepek, a tak je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zpomaluje proces stárnutí. Zlepšuje trávení a stabilizuje obsah cukru v krvi. Nenadýmá, proto je ideální při žaludeční a žlučníkové dietě. Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže. Je dobrou prevencí ledvinových kamenů. Pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, snižuje krevní tlak a udržuje zdravé srdce.
Aby nám ještě neuvařená rýže ve sklenici vydržela déle, vložíme na dno kousek feferonky. Díky lepivé konzistenci se jasmínová rýže skvěle hodí zejména do salátů, pilafů a dezertů. Je také velmi oblíbená jako příloha. V asijských zemích se tradičně jí pomocí bambusových hůlek.