semínka sezamová
Sezamová semínka jsou bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků, mezi které patří vápník, hořčík, železo, zinek, draslík, fosfor, mangan, selen, měď. Dále obsahují vysoké množství vitamínů, zejména vitamíny skupiny B, vitamín E, A, lecitin, karoteny či omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Z hlavních živin jsou nejvíce zastoupeny tuky, dále sacharidy a následují bílkoviny. V sezamovém semínku nechybí ani vláknina.
Díky vysokému obsahu organického vápníku, hořčíku a fosforu je možné sezamové semínko využít v prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin. Sezamové semínko se doporučuje také těhotným a kojícím ženám, ženám v menopauze s projevy návalů horka a pocení, nespavostí, bušením srdce, slabostí, či u žen se silnou menstruací. Sezam se vyplatí konzumovat také při chudokrevnosti, depresích či neurózách (vysoký obsah vitamínů skupiny B, hořčíku a fosforu). Ze stejného důvodu je vhodný také pro studenty, sportovce a těžce fyzicky i duševně pracující osoby. Potravina je dále doporučována při nemocích srdce a cév (velké množství nenasycených mastných kyselin a hořčíku). Vysoký obsah zinku zase zlepšuje imunitu a metabolismus, vysoký obsah karotenů s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou lékem na nemoci očí, vlasů, kůže, sliznic a nehtů. Další vlastností sezamu je „zvlhčující“ efekt, což znamená, že je možné ho úspěšně použít v prevenci a léčbě zácpy způsobené suchostí a horkostí v tlustém střevě a také při léčbě suchého kašle. Pro jeho „ chladivý“ účinek by ho měli konzumovat také nadměrně se potící, hyperaktivní jedinci či osoby s tendencemi k vysokému krevnímu tlaku.
Vybírejte si sezamová semínka v přírodní formě, tedy neloupaná. Obsah živin a minerálních látek oloupáním slupky značně klesá. Sezamovými semínky můžete posypat salát i hotová jídla jako rizoto, těstoviny nebo brambory. Ze semínek se také často vyrábějí různé krekry nebo paleo chléb.