vaječný bílek míchaný
Vaječný bílek míchaný do našeho jídelníčku přidá velké množství bílkovin. Bílek představuje asi 60% hmotnosti vejce. Z 80% je tvořen vodou, dále pak kvalitním proteinem, sacharidy, vitaminy B,A E, a minerálními látkami (sodík, hořčík, železo, fosfor, selen, brom, draslík, vápník, mangan, zinek, síra, chlor) a má téměř nulovou hodnotu tuku. Jsou v něm zastoupené všechny esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vytvořit.
Konzumace vajec díky přítomnosti peptidů snižuje vysoký krevní tlak. Vejce, zejména pak bílky, jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Látky ve vejci obsažené pomáhají snižovat riziko srdečních chorob, napomáhají lepšímu fungování imunitního systému. Přítomnost síry napomáhá k zlepšení kvality vlasů a nehtů.
Ponoříte-li čerstvé vejce do osolené vody, mělo by přirozeně klesnout na dno, pokud plave na hladině, pravděpodobně nebude čerstvé. Nejlépe vejce uskladníte ve vrchní nebo střední polici, v chladnějším místě. Omývejte skořápku pouze před jejich okamžitou spotřebu. Je důležitá tepelná úprava, abychom se vyhnuli bakteriálním nákazám jako je například salmonela. Navíc jejich tepelná úprava zajistí lepší stravitelnosti vejce. Samotné vaječné bílky se hodí jak pro přípravu ovesné pizzy, tak i snídaňových muffinů nebo špenátových palačinek.