vejce (vajíčko) na měkko
Vejce (vajíčko) na měkko se připravují vložením do vařící vody, kde se pak vaří tři minuty. Vejce jsou zdrojem kvalitních bílkovin, ale i poměrně vysokého množství tuku a cholesterolu. V jednom žloutku je v průměru 300 mg cholesterolu, což odpovídá celé doporučené denní dávce pro dospělou osobu. Na druhou stranu ve vejcích nalezneme i lecitin, který hladinu cholesterolu snižuje. Dále jsou zde zastoupeny vitamíny skupiny B či minerální látky (vápník, fosfor či železo).
Pokud to s konzumací vajec nebudete přehánět, určitě je lze doporučit jako součást zdravého a pestrého jídelníčku. Pamatujte také na to, čím vejce na měkko doplníte. Vhodný je celozrnný chléb a zelenina. Nevhodné je bílé pečivo s velkým množstvím másla a soli, pochutiny typu kečup, majonéza a další kupované omáčky s vysokým obsahem cukru a 'éček'.
K vaření vajec na měkko používejte výhradně vejce čerstvá. Vejce vložte do studené vody, postavte na plotnu, a když se voda začne vařit, vejce vyjměte (bílek je totiž po této době již polotuhý a žloutek tekutý). Vkládáte-li vejce do vařící vody, vařte je 3 minuty. Uvařená vajíčka na měkko ponořte na okamžik do studené vody a pak ihned podávejte. Vejce na měkko můžete vařit také ve vodní lázni nebo v páře vyklepnutá do ohnivzdorné skleněné či porcelánové mističky. V takovém případě je vařte tak dlouho, až bílek ztuhne. Žloutek však musí zůstat tekutý. Vejce na měkko můžete doplnit žitným chlebem, celozrnným pečivem (celozrnné housky) nebo libovolným salátem.