vejce vařené bílek
Vejce vařené bílek je skvělým zdrojem bílkovin, kterých je zde kolem 40 různých druhů, zbylá sušina je tvořena sacharidy a minerálními látkami. Vaječný bílek tvoří až 2/3 hmotnosti slepičího vejce a jedná se v podstatě o vodný roztok bílkovin (poměr mezi vodou a bílkovinami je přibližně 8:1).
Velkou výhodou bílkovin, které se nachází ve vaječném bílku, je jejich snadná stravitelnost. Udává se, že lidský organismus je schopný z nich strávit kolem 96 až 98%. Výborné také je, že vaječný bílek neobsahuje tuk ani cholesterol, což z něho činí ideální potravinu pro redukční režim a hubnutí. Díky vysokému obsahu bílkovin se hojně konzumuje i ve sportovní a fitness výživě.
Při nákupu vajec buďte opatrní. Vybírejte si vejce čistá s neporušenou skořápkou a řádně označená. Také si všímejte toho, jak jsou vejce na prodejně uskladněna. Vajíčka by měla být skladována při teplotním rozmezí 5–18 °C. Doma skladujte vejce v ledničce nebo ve sklepě, ideálně špičkou dolů. Uvařené vajíčko vydrží v chladničce asi 10 dní. Pokud byla ale při vaření nebo v průběhu skladování narušena skořápka, je lepší takové vejce ihned spotřebovat. Ve zdravém stravování má bílek výsadní postavení, dá se například použít k přípravě ovesné pizzy, snídaňových muffinů nebo špenátových palačinek.