veka
Klasická veka se vyrábí z bílé pšeničné mouky, do které se přidává voda nebo mléko, tuk, droždí, sůl, různé druhy přídatných látek (konzervanty, barviva, protihrudkující látky apod.) a někdy i další ingredience (cukr, dextróza, glukóza, sladová moučka, ...).
Klasická veka je zdrojem prázdných kalorií – dodá do těla energii, ale žádné kvalitní živiny. Nadměrná spotřeba bílého pečiva s obsahem mnoha přídatných látek, může být příčinou prudkých výkyvů hladiny krevního cukru, způsobovat nadváhu, obezitu, alergie či jiné zdravotní potíže.
Upečte si vlastní veku z celozrnné, špaldové či grahamové mouky a bez přídatných látek. Základem chlebíčků nemusí být nutně klasická veka. Použít můžete šikmo řezané kousky celozrnných rohlíků, bagety, či hranatého chleba nebo jiné variace, dle vlastní fantazie.