víno červené Merlot
Víno červené Merlot se k nám dostalo z Francie. Jedná se o výrazně tmavě červené víno plné chuti s bohatou tříslovinou. Merlot se doporučuje zejména ke zvěřině nebo skopovému masu.
Červené víno má příznivé účinky na nízký krevní tlak a umí i zlepšit naši náladu. Červené víno je alkoholický nápoj, a tak jeho nadměrné pití má nepříznivý vliv na játra, ledviny a mozkové buňky. Alkohol také obsahuje 'prázdné kalorie', což není žádoucí pro dietu a hubnutí. Naše tělo, tedy konkrétně játra, musí nejprve zpracovat přijatý alkohol, a proto nemůže v tu chvíli pálit tuky. Pokud nejste v přísném dietním režimu a ani netrpíte jinými zdravotními problémy, pak si můžete čas od času vychutnat sklenku kvalitního červeného vína. Někteří odborníci totiž tvrdí, že pravidelné pití malého množství červeného vína je dobrou prevencí cévních a srdečních chorob.
Červené víno je skvělým společníkem pro vaření, často se jím podlévá hovězí maso (hovězí kližka konfitovaná v červeném víně). Ale své využití najdete i v receptech bez masa (puy čočka s lilkem a parmazánem). Z červeného vína bude mít užitek i naše tělo, konkrétně pokožka, krémy s přídavkem červeného vína totiž skvěle vypínají a zpevňují kůži.