bluma
Bluma obsahuje mnoho vlákniny, přírodního cukru a organických kyselin. Blumy jsou bohatým zdrojem provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínu C i E. Z minerálních látek v nich najdeme především mnoho draslíku, ale i vápník, fosfor a železo.
Látky obsažené v blumách mají značné preventivní, ale i léčebné účinky na lidský organismus. Vitamín A pomáhá stimulovat ostatní látky, důležité pro imunitní systém, ale také společně s dalšími antioxidanty zbavuje organismus škodlivin. Vitamíny skupiny B podporují tvorbu krve a látkovou výměnu. Působí preventivně proti vzniku srdečních chorob, podporují činnost mozku nebo se podílí na regeneraci a správné funkci svalů. Vitamín C posiluje imunitu, působí proti nachlazení a dalším infekčním chorobám. Podílí se na prevenci vzniku nádorových onemocnění, podporuje zdravý vzhled pokožky, tkání a a správnou funkci sliznic. Vitamín E je další silný antioxidant, který chrání buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt nebo mrtvice a pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi. Minerální látky obsažené v ovoci pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, posilují srdce a krevní oběh, mají pozitivní vliv na správnou činnost svalů, kostí, zubů, ledvin, nervové soustavy i fungování celého metabolismu.
Blumy utržené ze stromu v nedozrálém stavu dozrávají velmi špatně a nemají dobré chuťové vlastnosti. Plody blumy mají stejné využití v kuchyni, jako švestky. Lze je konzumovat syrové, přidat je k ovesné kaši, připravovat z nich různé moučníky nebo je zavařovat.