brokolice
Brokolice, která se k nám dostala ze Středomoří, nabízí řadu zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B (zejména B1, B2, B9). Za zmínku stojí i její cenné minerální látky jako je draslík, vápník, fosfor a síra. Tato zelenina obsahuje i velké množství vlákniny.
Látky obsažené v brokolici chrání naše tělo před volnými radikály, toxickými a rakovinotvornými látkámi. Brokolice tak zcela jistě patří do zdravého jídelníčku. Díky své nízké kalorické hodnotě a vysokému obsahu vlákniny je výbornou volbou téměř pro jakkoukoli dietu, a to i pro tu přísnou redukční.
Z brokolice se dá v kuchyni doslova kouzlit, má opravdu velmi všestranné využití. Lze z ní připravit pomazánka, salát, polévka, omáčka, nádivka, placičky, lívanečky i nákyp. Výborná je syrová, připravená na páře nebo samostatně pečená v troubě. Je možné ji také použít do zeleninových směsí, zapékat ji s bramborami, těstovinami nebo masem. Nejen příznivce nízkosarichodového typu stravování potěší recept na grilovaného lososa s brokolicovou rýží nebo na celerovo brokolicové pyré, které se skvěle hodí jako příloha k jakémukoli pečenému masu nebo rybě.