máslo
Klasické máslo obsahuje minimálně 80% mléčného tuku, vodu a laktózu. Dále obsahuje i vitamíny rozpustné v tucích – tedy A, D, E a K.
Máslo díky vysokému obsahu tuku dodává tělu velké množství energie. Vysoký obsah cholesterolu se ale podílí na vzniku srdečních a cévních chorob. U takto nemocných osob se doporučuje omezit přísun potravin s jeho vysokým obsahem.
Máslo uchováváme v neprůhledném obalu, protože světlo jej znehodnocuje. Ve farmářské prodejně nebo zdravé výživě je dnes možné sehnat i ručně stloukané máslo, jehož chuť je více „máslová“. Takové máslo si lze připravit i doma ze smetany, která obsahuje více jak 30% tuku. Máslo má svou nezastupitelnou úlohu v gastronomii, používá se ve studené i teplé kuchyni, a to jak při vaření (omáčky, polévky, kaše, ...), tak při pečení (bábovky, koláče, buchty, ...).