arašídy loupané pražené solené
Arašídy loupané pražené solené jsou oblíbenou slanou pochoutkou, kterou si nejčastěji dáváme k pivu nebo vínu. Arašídy jsou plody rostliny známé jako podzemnice olejná. Tyto oříšky nám nabízí především tuky a bílkoviny. Obsahují vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, zinek nebo fosfor.
Jste-li v redukčním režimu, pak si pečlivě kontrolujte jejich množství. Tyto oříšky mají totiž vysokou energetickou hodnotu. Solená varianta arašídů není vhodná pro osoby s vysokým krevním tlakem. Arašídy jsou také velmi známým alergenem, u citlivých jedinců mohou dokonce způsobit i nebezpečný anafylaktický šok. Pražením arašídů se zvyšuje množství obsažených alergenů. Samotné arašídy podporují naši nervovou soustavu, zpomalí proces degenerace mozku, napomáhají předcházet diabetu. Také mají pozitivní vliv na léčbu kožních chorob a omezují vznik kardiovaskulárních onemocnění.
Arašídy nemusí sloužit jen jako pamlsek, ale je možné je přidávat do jídel. Umí obzvláštnit masové i zeleninové pokrmy, například je najdeme v čínském pokrmu s názvem kung pao. Hodí se i do zeleninových salátů a pomazánek. Z arašídů si také můžete připravit populární arašídové máslo, a to tak, že buráky rozdrtíte v hmoždíři nebo zpracujete v mixéru.