brusinky
Brusinky jsou malé červené lesní plody, které obsahují vitamíny A, B a C. Dále se v nich vyskytují i organické kyseliny a další cenné minerální látky, například mangan a železo.
Brusinky jsou účinné při prevenci zubního kazu a působí proti virům, které způsobují opary. Jsou také velmi vhodné pro diabetiky. Manga a železo jsou velmi důležité minerální látky pro správné fungování štítné žlázy. Tyto lesní plody také účinně stimulují a zrychlují náš metabolismus. Umí také pomoci se zánětem močových cest a měchýře.
Hodnotné jsou také listy brusinkového keře. Používají se k přípravě čajů a bylinných obkladů. V létě si můžete dopřát čerstvé brusinky nasbírané v lese, které jsou pro naše zdraví bezesporu nejprospěšnější. Ale jejich léčivých vlastností lze využívat po celý rok, poněvadž je možné je snadno zamrazit do zásoby. Často se používají i sušené brusinky, a to hlavně pro pečení (celozrnná bábovka, brusinkové placičky, ...). Dávejte přednost kvalitnímu sušenému ovoci, které není doslazované.