chléb bramborový
Základem chleba jsou vařené brambory, mouka, voda, sůl, koření a kvásek nebo droždí. Chléb bramborový je tvořen hlavně sacharidy.
Brambory mají vysokou sytící schopnost. Pokud chléb nekonzumujeme v nadměrném množství, hodí se pro zpestření našeho jídelníčku. Před kupovanými výrobky ze supermarketů dejte přednost těm z malých pekáren nebo farmářských trhů, budou připraveny tradičním způsobem, tedy bez přídavku přídatných látek.
Dejte přednost kvásku oproti droždí, kvásek je mnohem pestřejším organismem. Mouku vybírejte mezi celozrnnými výrobky. Kvásek si také můžeme vyrobit sami, a nebo si ho často lidé mezi sebou vyměňují. Kvásek pak stačí přiživovat a budete ho mít stále dost. Pro pestřejší chuť chleba můžete použít semínka, oříšky, bylinky, cibulku nebo jiné oblíbené ingredience. Rádi byste si zkusili bramborový chléb upéct doma? Zkuste postupovat podle našeho receptu.