fazole vařené
Vařené fazole nám nabídnou kvalitní rostlinné bílkoviny a sacharidy. Fazole jsou bohaté na vlákninu, vitamíny (zejména vitamíny skupiny B) a minerální látky (hlavně železo, draslík a zinek).
Denní konzumace fazolí snižuje koncentraci škodlivého LDL cholesterolu i krevní tlak, postará se o pravidelnost stolice a ochraňuje před vznikem hemoroidů a rakoviny střev. Fazole v kombinaci s rýží nebo jiným druhem obilniny poskytují plnohodnotné bílkoviny pro vegetariány. Jde o vysoce sytící potravinu již v menším množství (zejména pokud nejsou fazole rozvařené), a proto se hodí i pro redukční dietu.
Pokud nemáte dostatek času k namáčení a vaření fazolí, urychlete si přípravu pokrmu pomocí konzervy. Fazole, které jste si ve volném čase uvařili, lze také zmrazit do zásoby. Vařené fazole můžete použít jako samostatnou přílohu, přidat do guláše nebo do těstoviného salátu. Zvýšíte tím tak podíl bílkovin ve výsledném pokrmu.