jahody mražené
Jahody mražené nám nabízí vitaminy C, B, E, železo, organické kyseliny a cenné minerální látky. Z minerálů obsahují draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden. Jsou také zdrojem snadno stravitelné vlákniny, která podporuje činnost našich střev.
Jahody nám nabízí především sacharidy, cukry a vlákninu. Jejich výhodnou je, že pozitivně ovlivňují tvorbu testosteronu, který se podílí na správném zdraví spermií. Umí také pozitivně stimulovat náš metabolismus a díky vláknině zajistí i správné vylučování. Látky obsažené v jahodách také pomáhají předcházet vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce. Zajímavé je, že pravidelná konzumace jahod pomáhá s chudokrevností, poněvadž obsahují hodně železa a dalších minerálů. Mají také nízkou kalorickou hodnotu, a tak jsou ideální ovoce do redukční diety.
Mražení ovoce je velmi praktický způsob jeho úschovy, a to zejména u jahod, maliny či borůvek. Zralé jahody je totiž možné skladovat jen chvíli, protože se poměrně rychle kazí a chytají plísně. Mražení skvělou volbou, jak jimi neplýtvat a zároveň je i mít připravené v zásobě. K mražení se používají čerstvé a zralé plody. Mražené ovoce, tedy i jahody, je skvělé pro výrobku domácí zmrzliny a smoothie nebo i různých mléčných či jogurtových koktejlů.