knäckebrot
Knäckebrot je suché křehké pečivo. Na trhu se vyskytuje celá řada výrobků různé kvality a různého složení. Základ produktu však, téměř vždy, tvoří celozrnná žitná mouka či celozrnný žitný šrot (méně často mouka pšeničná, případně jejich kombinace).
Většina výrobků typu knäckebrot obsahuje vysoké množství vlákniny, která je jednoznačně přínosem pro naše zdraví. Některé knäckebroty jsou také obohaceny o různé druhy semínek (zejména sezam), která jsou zdrojem kvalitních a zdraví prospěšných tuků. Knäckebrot je vhodný pro osoby s redukční či šetřící dietou, diabetiky, ale i pro zpestření jídelníčku osob vyznávajících zdravý životní styl.
Tuto pochoutku můžete konzumovat jen tak samotnou jako snack nebo je vhodná jako lehká svačinka. Lze připravit na sladko namazaný vrstvou tvarohu či žervé, a obložený ovocem. Nebo na slano s různými druhy pomazánek (vajíčková, mrkvová s kari, tuňáková, lososová, krabí, ...), kvalitní sýrem, libovou šunkou a trochou čerstvé zeleniny. Knäckebrot obsahuje velké množství vlákniny, a proto nezapomínejte na dostatečný pitný režim.