Kokosový ořech
Kokosový ořech je zdrojem velkého množství tuku, který je tvořen především nasycenými mastnými kyselinami. Z dalších látek kokos obsahuje zejména hořčík, fosfor, zinek, železo, draslík a jiné živiny.
Podle nových poznatků používání kokosu nepodporuje tvorbu cholesterolu a vznik aterosklerózy, jak se původně věřilo. Konzumace kokosu je vhodná při odvápnění kostí, lámavosti vlasů a nehtů, bolestech pohybového aparátu způsobené přetěžováním nebo zvyšováním svalového napětí a jiných zdravotních potížích. Kokos obsahuje mnoho tuku, a tak pokud držíte redukční dietu, zacházejte s ním velmi opatrně.
Kokosový ořech má široké uplatnění v kuchyni. Používá se jak čiré kokosové mléko, tak i kokosová dužina, která se zpracovává na mnoho způsobů. Kvalitní kokosový tuk je tepelně velmi stabilní. Nepění a neprská, a proto jej lze používat k úpravě i při vysokých teplotách (smažení, pečení). Strouhaný kokos se s oblibou používá při tvorbě dezertů (bezlepkový cheesecake s lesním ovocem), zákusků a moučníků (tvarohovo-banánová bábovka).