krevety vařené
Krevety vařené nám z výživového hlediska nabízí hlavně hodně kvalitních bílkovin. Jedná se o vodní živočichy ze skupiny korýšů, jejichž největšími producenty jsou Čína, Thajsko, Indie, Bangladéš, Austrálie a Brazílie. Krevety obsahují nenasycené mastné kyseliny i minerální látky zinek, jód a vápník. Zastoupen je také vitamín B12.
Díky obsahu nenasycených mastných kyselin podporuje konzumace krevet imunitní systém a je výborným ochráncem před kardiovaskulárními, metabolickými a zánětlivými chorobami. Nenasycené mastné kyseliny jsou také důležitou složkou výživy pro nervovou tkáň. Konzumace krevet působí afrodiziakálně.
Krevety můžete koupit syrové (mají šedivou barvu a po uvaření zrůžoví) nebo již předvařené, které mají růžovou barvu. Krevety lze upravovat na mnoho způsobů, stejně jako maso. Hodí se do zeleninových i majonézových salátů (známý 'krevetový koktejl'). Použít je můžete i do pomazánek, polévek, rizot, těstovin (rajčatová omáčka s krevetami), ale i ke grilování či smažení.