losos pečený
Losos obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega 3-mastných kyselin, zdravého cholestrerolu a vitamínu D. Pečený losos má výbornou schopnost zasytit a dodat potřebný obsah kalorií. Maso lososa dále obsahuje i vitaminy skupiny B, zejména B6, B3, B12. Losos obsahuje i pro život nezbytné minerální látky – například selen, magnézium, vápník a jód.
Konzumace ryb je doporučována jako prevence vůči rakovině. Maso ryb je důležité pro správné fungování centrálního nervového systému, podporuje neurologický vývoj u nenarozených a malých dětí a na mozek působí také v dospělosti. Rybí maso je vhodnou prevencí před rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Další látky, které losos obsahuje, pomáhají v boji proti únavě, nespavosti či stresu, udržují správnou funkci štítné žlázy, podporují činnost ledvin a jater. Obsažený fosfor má vliv na silné zuby a kosti.
Lososi volně žijící v oceánech mají lepší nutriční vlastnosti, tedy obsahují méně tuku a jsou méně energeticky vydatní než lososi z rybích farem. Pokud nemáme možnost koupit zcela čerstvou rybu, dejte přednost mraženým produktům, ale jednou rozmraženou rybu už znovu nezmrazujte. Losos je sice tučnější ryba, ale je velmi zdravý. Pokud tedy držíte dietu, pak jak přílohu zvolte jen lehké zeleninové pyré nebo čerstvou zeleninu.