hovězí mleté maso Lidl
Hovězí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vedle nasycených a polynenasycených masných kyselin obsahuje i velké množství zdraví prospěšných mononenasycených masných kyselin. Má velké množství vitamínů (A,B, D, …) a minerálů. Je například významným zdrojem železa, které je lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů.
Bílkoviny jsou nezbytné pro stavbu, obnovu a funkčnost buněk, tkání a orgánů těla. Železo ovlivňuje výkonnost, imunitu a termoregulaci. Konzumace hovězího má vliv na správnou funkci krvetvorby a nervového systému. Vitamín D spolu s vápníkem hrají velmi důležitou úlohu při tvorbě pevné kostry, struktury zubů, nehtů nebo vlasů. Vitamín A je potřebný pro růst, dobrý stav kůže, podporu hojení ran, zrak nebo obranyschopnost organismu. Nadměrná konzumace má negativní vliv na kardiovaskulární systém a je dávána do souvislosti se vznikem rakoviny tlustého střeva
Nejlepší je koupit maso u řezníka, nechat si ho umlít nebo si ho doma umelte sami. Při nákupu hotového výrobku v obchodě kontrolujte etikety a dbejte na to, aby maso obsahovalo 100% mletého masa. Z mletého masa můžeme připravit sekanou, karbanátky, tatarák, plněné papriky, masové knedlíčky do polévky, špagety bolognese, chilli con carne, burgery, švédské masové kuličky či skotská vejce.