Müsli
Müsli se obecně řadí mezi zdravé potraviny, avšak vždy velmi záleží na jeho konkrétním složení a způsobu výroby. Müsli lze připravit jako poměrně dietní a lehkou zdravou směs, ale také jako nezdravou energetickou bombu, která je chudá na živiny a bohatá na jednoduché cukry a ztužené tuky. Vše tedy závisí na kvalitě a kvantitě jednotlivých ingrediencí.
Konkrétní účinky na zdraví závisí na konkrétním složení výrobku. Pokud si připravíte směs z neslazených celozrnných vloček, přidáte trochu semínek, ořechů a neslazené sušené ovoce, pak se bude jednat o zdraví prospěšný pokrm, ve kterém dominují sacharidy a vláknina. Zapékané müsli s přidaným tukem a cukrem obsahuje velké množství kalorií, a tak přestává být dietní potravinou.
Jako základ zdravého domácího müsli použijte neslazené vločky, můžete i smíchat více druhů (ovesné, pohankové, jáhlové, rýžové, ...). Doplňte o nesířené, nedoslazované sušené ovoce, které dodá sladkost a šťavnatost. Směs lze doplnit různými druhy oříšků a semínek, skořicí, kakaem, karobem, kvalitní strouhanou čokoládou, medem a jinými ingrediencemi, dle vašeho zdravotního stavu a chuťových preferencí.