olej dýňový
Dýňový olej se získává lisováním ze semen dýně a je bohatým zdrojem vitamínů, minerálních látek i stopových prvků. Najdeme zde zejména vápník, železo, draslík, selen, zinek, vitamíny skupiny B, vitamín A, C či E a jiné, zdraví prospěšné látky.
Pravidelná konzumace dýňového oleje působí příznivě na imunitní systém i trávicí trakt a povzbuzuje krevní oběh. Tento olej je také prospěšný při potížích s prostatou a uplatní se také při snižování hladiny cholesterolu v krvi nebo optimalizaci krevního tlaku. Dýňový olej je vhodný také k vnějšímu použití – ve formě teplých masek zlepšuje stav vlasů, nehtů i pokožky.
Dýňový olej se hodí pro studenou kuchyni. Lze ho přidávat do zeleninových, luštěninových i těstovinových nebo rýžových salátů, ale využijete ho také při přípravě pomazánek, dipů či studených polévek. Jeho lahodná chuť vynikne zejména za studena, a proto je ideální na polévání hotového jídla a zeleniny (červená řepa s pomerančem).