rajčatový protlak
Rajčatový protlak se vyrábí ze zralých rajčat, která jsou zbavená semínek a slupek. Rajčata se přepasírují, zredukuje se v nich obsah vody a zakonzervují se. Rajčatový protlak obsahuje minimum tuku a je tvořen hlavně sacharidy, které se tu vyskytují ve formě fruktózy a glukózy.
Rajčata pomáhají léčit zánět močových cest, čistí ledviny, zmírňují také bolestivé močení a nezhoubné zvětšení prostaty. Dále snižují cholesterol, preventivně působí proti infarktu, křečovým žilám a ateroskleróze. Rajčata také detoxikují tělo, zlepšují trávení, působí proti zácpě a posilují naši imunitu. Dále jsou skvělým antioxidantem a snižují rizoku vzniku a rozvoji rakoviny. Rajčata by neměli konzumovat osoby, které trpí dnou a artritidou, protože obsažené látky mohou podporovat usazování kyseliny močové v kloubech.
Rajčatový protlak má své významné místo v kuchyni, a to zejména při přípravě omáček a polévek. Používá se také do lasagní nebo chilli corn carne.