rozinky sušené
Rozinky sušené se vyrábí sušením kuliček hroznového vína. V rozinkách najdeme kolem 70% přírodního cukru, který je tu ve formě fruktózy a glukózy. Dále toto ovoce nabízí i rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, přírodní antioxidanty a některé vitamíny skupiny B. Z minerálních látek se zde vyskytuje vápník, draslík, zinek a železo.
Rozinky díky svému obsahu cukru nabízí rychlé doplnění energie, a tak jsou vhodné zejména pro děti, sportovce nebo jako zdravá sladká svačinka na výlety. Pomohou nám se rychle vypořádat s hypoglykémií, tedy s nízkou hladinou krevního cukru. Významný je i jejich obsah antioxidantů, a tak lze rozinky bez přídavku přídatných látek zařadit do zdravého jídelníčku.
Pokud máte toto sušené ovoce v oblibě, pak si kupujte výrobky bez přídavku siřičitanů a rostlinného oleje. Na rozinkách si můžete pochutnat samostatně nebo je využít k oslazení pečiva, buchet, koláčů, cereálních kaší či ovesných vloček. Rozinky se tradičně přidávají do vánoček a mazanců. Umí také ozvláštnit salát, masové pokrmy a omáčky.