rybíz červený
Rybíz červený obsahuje velké množství vitamínu C, což způsobuje jeho kyselou chuť. Za zmínku stojí i jeho poměrně velký podíl vápníku. Dále obsahuje vitamíny A, B1 a B5, železo, hořčík a mangan.
Konzumace těchto drobných červených kuliček posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy a zlepšuje náladu. Podporuje srdeční funkci a činnost svalů. Vápník je velmi důležitý minerální prvek pro růst a sílu našich kostí i zubů. Rybíz bychom neměli konzumovat pokud máme potíže s pálením žáhy.
Malé červené bobulky krásně ozdobí jogurt, tvaroh, termix, lívance i palačinky. Také se toto bobulovité ovoce může stát součástí smoothie, koktejlů nebo ovocných směsí či pomazánek. S velkou oblibou se používá při sladkém pečení buchet (kefírová buchta s rybízem) a koláčů (rybízový koláč).