rýže parboiled vařená
Rýže parboiled vařená je kompromisem mezi rýží natural a bílou. Je upravená speciální technologií, aby se rychleji uvařila. Rýže neobsahuje téměř žádný tuk a má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku. Mastných kyselin je jen malé množství, jsou nenasycené a mají velkou biologickou hodnotu. Sacharidy představují velkou část hmotnosti rýžového zrna a vyskytují se tu převážně ve formě škrobu. Rýže je tak zdrojem rychlé energie. Mezi přítomné minerály patří například mangan, železo, selen, fosfor, zinek, měď a vápník. Najdeme v ní i několik vitamínů, nejvíce ze skupiny B a vitamín E. Rýže obsahuje také velmi dobré množství glukanu.
Rýže neobsahuje lepek, a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Posiluje náš imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zpomaluje proces stárnutí. Zlepšuje trávení a stabilizuje obsah cukru v krvi. Rýže nenadýmá, a proto je ideální při žaludeční a žlučníkové dietě. Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže. Je dobrou prevencí ledvinových kamenů. Pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, snižuje krevní tlak a udržuje zdravé srdce.
Tato dlouhozrnná rýže je kyprá, sypká, nelepivá, nemá tendenci se rozvařit, a proto se hodí jako příloha či vložka do jídel, jako je například dýňové rizoto, džuveč či rýžový salát. Naopak se nehodí pro přípravu pravého italského krémového rizota, rýžového nákypu, rýžové kaše a jiných pokrmů, které vyžadují lepkavou a rozvařenou konzistenci.