sójová omáčka
Sójová omáčka je nejčastěji složena z vody, sójového hydrolyzátu, soli (max.18 %), stolního vína, cukru, octa, látek zvýrazňující chuť a vůni (E621, E631 a E627), barviva E150d, kvasnicového výtažku, chilli extraktu, švestkových povidel (švestky, jablka, pektin, kyselina citronová), rajčatového protlaku, aromat, směsi koření a česnekového extraktu.
Konzumace „chemické“ sójové omáčky našemu zdraví nic kladného nepřináší, ba naopak. E621 – L-glutaman sodný – látka, u které byly odhaleny neurotoxické vlastnosti, je nebezpečný pro zdravý vývoj mozku dětí od embryonálního stadia přes novorozenecký až do školního věku cca 12 let. Jako „syndrom čínské restaurace“ byly popsány příznaky po požití jídla s glutamanem: zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé svaly, znecitlivění šíje, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy, studený pot a jiné. Dále se zjistilo, že potlačuje hormony ovlivňující spalování tuků, a tím vyvolává obezitu. Některé studie poukázaly na možnou souvislost požití glutamanu s Alzheimerovou nemocí a s cukrovkou. Byly popsány změny nálad, podrážděnost, deprese, poruchy spánku, léková závislost a zjištěna snížená plodnost u obou pohlaví. Konzumaci glutamanu by se měly vyhýbat zejména těhotné a kojící ženy, děti, starší osoby, lidé s cévním onemocněním, cukrovkou, onkologičtí pacienti či lidé citliví na aspirin (kyselinu acetylsalicylovou). E631 – Inosinan sodný a E627 – Guanylan sodný – u těchto látek nebyly jednoznačně prokázány nežádoucí účinky, avšak u citlivých osob mohou způsobovat špatnou snášenlivost. Inosinany a Guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové ve tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli této přísadě vyhýbat. Inosinan sodný je také nevhodný pro astmatiky a může způsobovat alergické reakce. Obě přísady jsou nevhodné pro děti. E150d – Amoniak sulfitový karamel - na veřejnosti mohou kolovat názory, že tento druh karamelů je toxický nebo karcinogenní. Světová zdravotnická organizace však nedokázala, na základě rozsáhlých a nákladných studií na zvířatech, tuto domněnku prokázat. Jiná organizace v roce 2011 zveřejnila výsledky svých zkoumání, kdy byly nalezeny v karamelu zvýšené úrovně látky 4-methyldimazol. Tato látka je údajně potenciální karcinogen v případě, že je smísena s amoniakem. Při testování karamelu na lidech se projevovala jemná až řídká stolice a zvýšená střevní činnost.
Pokud chcete používat zdravou sójovou omáčku, zajděte do obchodu s racionální výživou a vybírejte z přírodně vyrobených produktů – nejlépe v bio kvalitě. Suroviny, z nichž se tyto omáčky vyrábějí, podléhají dlouhodobému fermentačnímu procesu v dřevěných sudech. Přírodní fermentace - neboli kvašení má řadu kladných účinků na organismus. Vznikají při něm enzymy, které mají příznivý vliv na trávení a přispívají k lepšímu využití živin z potravy. Při výrobě těchto pravých sojových omáček se nepoužívají žádná barviva, konzervační látky ani zvýrazňovače chuti, které se vyskytují v běžných sojových omáčkách. Sojová omáčka patří neodmyslitelně do asijské kuchyně, kde se velmi hojně používá k ochucení různých zeleninových směsí s masem, rybami nebo s tofu.