Potraviny
keyboard_arrow_right
Vaření a pečení
keyboard_arrow_right
sójová omáčka

sójová omáčka

Zadej množství a jednotku
close
= 100 ml
edit Zapsat do jídelníčku
53 kcal
Také 222 kJ ● Energetická hodnota
fiber_manual_record
Bílkoviny
7,5 g
Doporučený denní příjem: 118 g
fiber_manual_record
Sacharidy
7,61 g
Doporučený denní příjem: 182 g
Cukry
1,7 g
fiber_manual_record
Tuky
0,08 g
Doporučený denní příjem: 53 g
Nasycené mastné kyseliny
0,01 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0 g
Polynenasycené
0,04 g
Cholesterol
-
Vláknina
-
Doporučený denní příjem: 28 g
Sůl
15,5 g
Vápník
21 mg
Sodík
6,2 g
Voda
70 g
PHE
375 mg
1%
Z doporučeného denního příjmu
Přesnější odhad denního příjmu
Uprav svůj profil níže a ulož
Žena
Muž
Chci
Zhubnout
Nabrat svaly
Být fit
Rok narození
Výška
cm
Hmotnost
kg
Paušální výdej
Lehce aktivní
keyboard_arrow_down
Ulož svůj profil pro 250 000 potravin
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
49 %
fiber_manual_record Sacharidy
50 %
fiber_manual_record Cukry
11 %
fiber_manual_record Tuky
1 %
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
0 %
Premium uživatelé nevidí reklamy
Více o této potravině

Sójová omáčka je nejčastěji složena z vody, sójového hydrolyzátu, soli (max.18 %), stolního vína, cukru, octa, látek zvýrazňující chuť a vůni (E621, E631 a E627), barviva E150d, kvasnicového výtažku, chilli extraktu, švestkových povidel (švestky, jablka, pektin, kyselina citronová), rajčatového protlaku, aromat, směsi koření a česnekového extraktu.

Konzumace „chemické“ sójové omáčky našemu zdraví nic kladného nepřináší, ba naopak. E621 – L-glutaman sodný – látka, u které byly odhaleny neurotoxické vlastnosti, je nebezpečný pro zdravý vývoj mozku dětí od embryonálního stadia přes novorozenecký až do školního věku cca 12 let. Jako „syndrom čínské restaurace“ byly popsány příznaky po požití jídla s glutamanem: zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé svaly, znecitlivění šíje, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy, studený pot a jiné. Dále se zjistilo, že potlačuje hormony ovlivňující spalování tuků, a tím vyvolává obezitu. Některé studie poukázaly na možnou souvislost požití glutamanu s Alzheimerovou nemocí a s cukrovkou. Byly popsány změny nálad, podrážděnost, deprese, poruchy spánku, léková závislost a zjištěna snížená plodnost u obou pohlaví. Konzumaci glutamanu by se měly vyhýbat zejména těhotné a kojící ženy, děti, starší osoby, lidé s cévním onemocněním, cukrovkou, onkologičtí pacienti či lidé citliví na aspirin (kyselinu acetylsalicylovou). E631 – Inosinan sodný a E627 – Guanylan sodný – u těchto látek nebyly jednoznačně prokázány nežádoucí účinky, avšak u citlivých osob mohou způsobovat špatnou snášenlivost. Inosinany a Guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové ve tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli této přísadě vyhýbat. Inosinan sodný je také nevhodný pro astmatiky a může způsobovat alergické reakce. Obě přísady jsou nevhodné pro děti. E150d – Amoniak sulfitový karamel - na veřejnosti mohou kolovat názory, že tento druh karamelů je toxický nebo karcinogenní. Světová zdravotnická organizace však nedokázala, na základě rozsáhlých a nákladných studií na zvířatech, tuto domněnku prokázat. Jiná organizace v roce 2011 zveřejnila výsledky svých zkoumání, kdy byly nalezeny v karamelu zvýšené úrovně látky 4-methyldimazol. Tato látka je údajně potenciální karcinogen v případě, že je smísena s amoniakem. Při testování karamelu na lidech se projevovala jemná až řídká stolice a zvýšená střevní činnost.

Pokud chcete používat zdravou sójovou omáčku, zajděte do obchodu s racionální výživou a vybírejte z přírodně vyrobených produktů – nejlépe v bio kvalitě. Suroviny, z nichž se tyto omáčky vyrábějí, podléhají dlouhodobému fermentačnímu procesu v dřevěných sudech. Přírodní fermentace - neboli kvašení má řadu kladných účinků na organismus. Vznikají při něm enzymy, které mají příznivý vliv na trávení a přispívají k lepšímu využití živin z potravy. Při výrobě těchto pravých sojových omáček se nepoužívají žádná barviva, konzervační látky ani zvýrazňovače chuti, které se vyskytují v běžných sojových omáčkách. Sojová omáčka patří neodmyslitelně do asijské kuchyně, kde se velmi hojně používá k ochucení různých zeleninových směsí s masem, rybami nebo s tofu.

Potravinu si můžeš zapsat do jídelníčku
Jednoduchý přehled kategorií
Získej lepší kontrolu nad příjmem a výdejem kalorií.
Statistiky na cestě k cílové váze
Urči svou cílovou váhu a sleduj svůj postup.
Inspiruj se recepty a jídelníčky
Odemkni obrovskou databázi potravin.
Začít dnes
Dostupnost:  Web iOS  Android
Více než 7 milionů uživatelů
🇨🇿 🇸🇰 🇵🇱 🇭🇺 🇺🇦
Velké poděkování KalorickýmTabulkám.cz! Rok práce v sedavém zaměstnání a začala na mne být vidět přebytečná kila. Po dvouměsíčním poctivém zápisu příjmu a výdeje mám 7 z plánovaných 10 kilo dole. Lepší nástroj neexistuje - velmi chválím i mobilní aplikaci!
Ahoj, Já osobně jsem začal používat tabulky pro nabrání váhy. Zjistil jsem jak málo jím a tak jsem si to upravil a hned šla váha nahoru. Myslím, že byste měli na stránkách zmínit, že se dají tabulky využít i takto. S pozdravem
Kalorické tabulky fakt fungují jako dobrý nástroj pro hubnutí (pokud jste poctiví a máte vůli) - mám od Nového roku 10 kg dole, co víc říct (a to jsem byl halasný odpůrce počítání kJ).
phone Stáhni si aplikaci
App
4.7
star star star star star_half
chat_bubble
125 512 Hodnocení