zelí hlávkové dušené
Zelí hlávkové dušené může mít různý poměr živin dle způsobu jeho přípravy. Šetrně připravené hlávkové zelí je dobrým zdrojem vlákniny a vitamínu C.
Zelí je hůře stravitelné, a proto se nehodí pro osoby s šetřící dietou. Správně připravené dušené hlávkové zelí, tedy bez velkého množství přidaného tuku, zásmažky a cukru, může být vhodnou součástí pokrmů i pro redukční dietu. Vitamín C je důležitý pro správnou funkci přirozené obranyschopnosti našeho organismu.
Zelí není potřeba zahušťovat jíškou, stačí jen zredukovat či slít přebytečnou tekutinu. Další možností je zahustit ho nastrouhanou bramborou. Aby bylo zelí lépe stravitelné, přidejte do něj kmín či jiné vhodné koření, například bobkový list a nové koření. Zelí se může jíst jako příloha k masu nebo se stát i přímo součástí jídel (pohanka se zelím, segedínský guláš, ...).