rýže Basmati
Rýže Basmati, která se pěstuje v podhůří Himalájí, patří mezi nejkvalitnější druhy rýže. Vyznačuje se svou lehkou oříškovou vůní a dlouhými štíhlými zrny. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek.
Velkou výhodou je její nízký glykemický index, který je nižší než u ostatních druhů rýže. Jedná se tak o velmi vhodnou potravinu pro běžný jídelníček i pro různé typy diet. Rýže Basmati je také vhodná pro celiaky, poněvadž neobsahuje žádný lepek.
Tato rýže se při vaření nelepí, a tak je skvělá jako příloha, pro přípravu rizota nebo do různých salátů. Slovo Basmati pochází z Hindštiny a jeho doslovný překlad je 'královna vůní'. Tato rýže opravdu krásně voní, a proto jsou exotické pokrmy z ní připravené pro nás tak jedinečné a chuťově zajímavé.