mléko polotučné 1,5% tuku
Mléko je dobrým zdrojem vápníku a obsahuje vitamíny A a D, i vitamíny skupiny B, zejména riboflavin. V mléce také najdete kvalitní bílkoviny a mléčný tuk.
Vápník, jehož zdrojem je i mléko, je základní součástí lidského těla. Nachází se v kostech, zubech, svalech, krvi a v dalších tělesných tkáních. Pro lidské tělo je tak vápník velmi podstatný. Jeho přísun je důležitý především u dětí, pro jejich správný vývoj, a u těhotných žen. Také je nutno říci, že pokud se má v těle vápník zabudovat, je zároveň žádoucí dostatek vitamínu D. Při dlouhodobém deficitu vápníku (i vitamínu D) v potravě, je větší riziko vyplavování vápníku z kostí a vzniku osteoporózy (týká se zejména starších osob, kterým se pak kosti lehce zlomí - např. jen při prudkém zakašlání).
Pokud vám trávení laktózy v kravském mléce způsobuje potíže a nechcete se jeho konzumace vzdát, zkuste zakysané mléčné výrobky. Pakliže chcete kravské mléko zcela nahradit, poohlédněte se ve zdravé výživě. Na výběr je dnes již celá řada produktů, od mléka kozího, ovčího, někdy se podaří sehnat i mléko kobylí. Dále je možné koupit „mléko“ sójové, mandlové nebo z kešu oříšků, které sice není v pravém slova smyslu mléko, ale v kuchyni je využijete stejným způsobem. Tato rostlinná mléka se skvěle hodí i k přímé konzumaci.