boršč polévka
Boršč je tradiční polévka, která pochází z Ukrajiny. Základem boršče je vývar z kostí, nejlépe morkových, a masa (obvykle předního hovězího pro ruskou nebo vepřového pro ukrajinskou variantu boršče). Dále se přidává směs osmažené zeleniny - červená řepa, někdy brambory, mrkev, zelí a cibule. Zelenina se krájí na nudličky, osmaží se na tuku a lehce se zahustí zásmažkou, následně se rozředí vývarem, doplní se vařené maso a polévka se dochutí octem a cukrem do příjemně navinulé chuti. Bohatší boršč se doplňuje nakrájenou uzeninou a podává se ozdobený zakysanou smetanou.
Pravý boršč může být zdrojem většího množství tuku, podle kvality a kvantity jednotlivých ingrediencí. Tato vydatná polévka se hodí spíše pro osoby s aktivním způsobem života, fyzicky pracující jedince nebo sportovce.
Pokud držíte redukční dietu, můžete si udělat dietní verzi pokrmu z libového masa, bez zásmažky, smetany a uzenin. Polévku zahušťujte strouhanou bramborou nebo lisovanou zeleninou. Místo smetany použijte na ozdobu polotučný nebo řecký jogurt. Pro vyznavače nízkosacharidového neboli low carb stravování máme speciálně upravený recept.