dušená kapusta
Dušená kapusta se podává často jako zdravá příloha k masu. Pokrm se připravuje tak, že se kapusta nejprve krátce povaří v osolené vodě, aby změkla, a pak se dále zpracovává. Zelenina se většinou dusí na cibulovém základu, někdo přidává i slaninu. Na zahuštění se dle klasického receptu používá jíška,nebo jen mouka, popřípadě zálivka. Pokrm se nejčastěji dochucuje česnekem, kmínem, majoránkou, pepřem a solí.
Syrová kapusta je výživná zelenina, která obsahuje cenné vitamíny C, E, K a vitamíny skupiny B, vlákninu a cenné minerální látky jako vápník, hořčík, selen fosfor, draslík, síru, železo, sodík. Určitá část látek se samozřejmě tepelnou úpravou vytrácí, ale přesto lze říci, že vliv na zdraví bude, díky obsahu těchto látek, spíše pozitivní. Pokud vynecháte použití nadmíry tuku, jíšky a vypustíte slaninu či jinou uzeninu, určitě se může pokrm stát součástí zdravého životního stylu, ale i redukční či diabetické diety.
K dušené kapustě se nejlépe hodí vařené brambory či tmavý chléb. Kapustu lze připravovat na mnoho způsobů - vařit, dusit, zapékat, pařit i smažit (nejméně vhodná úprava). Může se použít i do studených salátů, ale před konzumací se musí povařit ve vroucí vodě, syrová se totiž nejí. Dušená kapusta skvěle doplní tučnější maso nebo sekanou.