hovězí maso mleté
Hovězí maso mleté je zdrojem bílkovin, tuků, řady minerálních látek, ale i vitamínů (zejména vitamíny skupiny B). Z minerálních látek je důležitý zejména obsah hemového železa, které je nejlépe vstřebatelnou formou tohoto minerálu.
K mletí se zpravidla používá spíše tučnější hovězí maso, které je bohatým zdrojem nežádoucích nasycených mastných kyselin, jejichž příjem je rizikový pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Na druhou stranu se v tuku hovězího masa vyskytuje také konjugovaná kyselina linolenová (CLA), která zvyšuje imunitu organismu a snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění. CLA pomáhá i redukovat nadměrné zásoby tuku v těle, působí pozitivně při budování svalové hmoty, normalizuje metabolismus glukózy a snižuje hladinu triacylglycerolů a cholesterolu v krvi. Kvalitním mletým hovězím masem lze zpestřit racionální, diabetický či redukční režim.
Hovězí maso vybírejte u osvědčeného řezníka a umelte si ho sami. Vyhněte se nákupu výrobků v supermarketech s označením „mletý masný polotovar“, obsahují často i různé nevhodné přídatné látky. Mleté maso se tradičně používá do sekané, karbanátků nebo známého mexického pokrmu chilli con carne.