hrách
Hrách, který patří mezi luštěny, je bohatý na sacharidy a rostlinné bílkoviny. Dále obsahuje i vitamíny skupiny B a vitamín C. Z minerálních látek je zastoupen vápník, hořčík, draslík, fosfor a další důležité živiny. Hrách nám také nabízí velké množství vlákniny.
S jistotou lze hrách zařadit do racionálního jídelníčku zdravých osob i do redukčních diet, a to zejména díky jeho vysokému obsahu bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Protože hrách patří luštěniny, tak je hůře stravitelný a je potřeba ho správně upravit. Díky tomu není vhodný pro osoby se šetřící dietou. Citlivým jedincům totiž může zapříčinit nadýmaní a podobné střevní obtíže. Tento jev se snižuje správnou úpravou, tedy namáčením, delším vařením a přidáním určitého koření a bylinek (majoránka, fenykl, řasa kombu, anýz, zázvor, ...).
Nejvíce živin z hrachu získáte pokud ho naklíčíte, luštěninové klíčky jsou totiž velmi zdravé. Avšak i vařením získáte hodně živin a zdraví prospěšných látek. Luštěniny je nutné předem namočit, protože jsou pak lépe stravitelné a zároveň se i rychleji uvaří. Uvařený hrách lze přidat do různých zeleninových salátů, uvařit z něj polévku, kaši, nebo z něj vytvořit pomazánky či karbanátky.