hrachová kaše
Hrachová kaše je tradičním pokrmem, který je bohatý na rostlinné bílkoviny. Základem pokrmu je předem namočený, do měkka uvařený hrách, který se pasíruje nebo mixuje, a pak se zahušťuje cibulovou jíškou. Hrachová kaše se dochucuje česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Jídlo se nejčastěji podává s uzeným masem, párkem či jinou uzeninou, nebo vařeným či sázeným vejcem. Někdo kaši dále posype smaženou cibulkou a mastí sádlem, případně olejem.
Hrachová kaše připravená podle zásad zdravé výživy je jistě vhodná pro zařazení na racionální jídelníček. Pokud máte nařízenu šetřící dietu, luštěninové pokrmy vyřaďte z jídelníčku. Luštěniny totiž mohou způsobovat nadýmání. Tento efekt je možné snížit jejich namáčením nebo přidáním vhodného koření nebo bylinek. Využívá se kadeřavá petržel, sušená majoránka, řasa kombu, máta, fenykl, anýz i zázvor.
Hrachovou kaši lze připravit zcela bez jíšky, což je vhodné zejména při redukční dietě. Aby nebyla kaše tolik nadýmavá, namočený hrách před vařením několikrát promyjte a vařte ho s vhodným kořením.