květáková polévka
Na květákovou polévku má každá hospodyňka svůj originální recept, obsah jednotlivých živin výsledného pokrmu se proto může značně lišit. Tradiční květáková polévka je však složena z květáku, vývaru, jíšky, soli, koření a vajec. Někdy se přidává také další zelenina, brambory, máslo či smetana na zjemnění a jiné ingredience.
Tradiční květákovou polévku můžete občas zařadit na zdravý pestrý jídelníček. A to i v případě, že nepotřebujete hubnout nebo netrpíte zažívacími potížemi. Pokud držíte redukční dietu, polévky zahuštěné jíškou nekonzumujte. Místo klasické jíšky můžete na zahuštění využít rozmixovanou zeleninu. Nejvhodnější jsou pro vás vývary ze zeleniny nebo méně tučného masa.
Květákovou polévku nemusíte zahušťovat klasickou jíškou, bohatě postačí, když část uvařené zeleniny rozmixujete. Taková polévka je vhodná i při redukční dietě. Aby byla polévka lépe stravitelná, přidejte vhodné koření či bylinky (kmín, petrželku, ...). Místo tuku z jíšky do talíře s polévkou přidejte trošku kvalitního oleje lisovaného za studena nebo na sucho opražená semínka (dýňová, sezamová, slunečnicová, ...). Květákovou polévku také výborně doplní na sucho opečený chléb s rozpuštěným sýrem. Sýr můžete vložit také přímo do polévky.