maliny mražené
Maliny mražené obsahují jednoduché cukry a minerální látky - vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík. Plody maliníku také obsahují hodně vitamínu C, vitamín E, B1, B3, B12 a provitamín A. Najdete tu i několika kyselin, například jablečnou, vinnou, citrónovou nebo mravenčí. Maliny dále obsahují poměrně mnoho pektinu, tříslovin a rostlinných barviv.
Maliny zvyšují hladinu testosteronu, a působí tak pozitivně při poruchách sexuálních funkcí. Mají vliv i na zvýšení imunity, pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Působí i jako účinný a příjemný prostředek při průjmech a zánětech žaludku a střev. Tlumí silnou menstruaci, menstruační bolesti a usnadňuje porod. Konzumace malin zabraňuje šerosleposti a zákalům, působí proti stresu a migréně. Pomáhají při krvetvorbě, správné funkci srdce a nervové soustavy a starají se o zdravé kosti a zuby. Antioxidanty na sebe vážou volné radikály a tím chrání tělo před rakovinou. Snižují také hladinu cukru v krvi, a bojují tak s cukrovkou.
Maliny jsou velmi choulostivé, rychle vlhnou a plesniví. Nekupujte přezrálé, mokré nebo zapařené plody, jinak se rychle zkazí. Maliny se využívají i v kuchyni, přidávají se do moučníků, zákusků, pudinků, zmrzliny nebo se z nich připravují sirupy, džemy i víno. Mají využití i v kosmetickém průmyslu, zlepšují stav vlasů, nehtů a pleti.