nízkotučné mléko 0,5% tuku
Nízkotučné mléko 0,5% tuku je zdrojem důležitého vápníku. Z hlavních živin v něm najdeme o něco více sacharidů než bílkovin a následuje zanedbatelné množství tuku.
Vápník, jehož zdrojem je i mléko, je základní součástí lidského těla. Nachází se v kostech, zubech, svalech, krvi a dalších tělesných tkáních. Pro lidskou stravu je tak vápník velmi podstatný. Jeho přísun je důležitý především u dětí, pro jejich správný vývoj, a u těhotných žen. Také je nutno říci, že pokud se má v těle vápník zabudovat, je zároveň žádoucí dostatek vitamínu D. Při dlouhodobém deficitu vápníku a vitamínu D v potravě je větší riziko vyplavování vápníku z kostí a vzniku osteoporózy (týká se zejména starších osob, kterým se pak kosti lehce zlomí-např. i při prudkém zakašlání). Nízkotučné mléko je lépe stravitelné než tučnější varianty. Asi 20 % obyvatel ČR trpí neschopností strávit mléčný cukr (tzv. intolerancí laktózy). Ta je dána nedostatkem enzymu laktázy. Stravitelnější jsou kysané druhy mléka v podobě jogurtu, acidofilního mléka či kefíru. Vhodnou volbou pro tyto jedince může být i podmáslí.
Při výběru mléka volte raději produkt čerstvý, než trvanlivý. Takové mléko, si díky šetrnějšímu zpracování, zachovává více výživných látek. Protože nízkotučné mléko má méně kalorií, tak se s oblibou používá při dietě a přípravě odlehčenější varianty jídel a moučníků jako je například maková buchta s jablky nebo banánová pochoutka.