omeleta ze tří vajec (základ)
Omeleta ze tří vajec (základ) se připravuje z rozšlehaných osolených vajec, která se vlijí na pánev s troškou tuku (nebo bez) a opečou dozlatova.
Pokud vaječnou omeletu občas zařadíte na jídelníček, neměl by to být problém. Při přípravě šetřete s přidaným tukem a solí, a vhodně zvolte náplň a příkrm. Konzumace vajec díky přítomnosti peptidů snižuje vysoký krevní tlak. Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Látky ve vejci obsažené pomáhají snižovat riziko srdečních chorob, napomáhají lepšímu fungování imunitního systému. Přítomnost síry napomáhá k zlepšení kvality vlasů a nehtů. Další látky obsažené ve vejcích mají příznivý vliv na lidskou paměť.
Při přípravě vaječné omelety můžete do rozšlehaných vajec přidat trošku perlivé vody či minerálky. Omeleta by pak měla být nadýchanější. Držíte-li redukční dietu nebo máte-li problém s cholesterolem, můžete si připravit omeletu z jednoho celého vejce a několika bílků nebo pouze z bílků. Obsah tuku v pokrmu se pak významně sníží. Nezapomínejte však, že i při redukční dietě je vhodné tuky konzumovat, i když v menším množství. Omelety se často plní (šunkou, sýrem, salámem, žampiony, marmeládou, povidly, nugetou, ...) a zdobí (zeleninou, ovocem, oříšky, semínky, šlehačkou, ...).