mandle neloupané
Mandle neloupané jsou bohatou zásobárnou živin. Najdeme zde zejména vitamíny skupiny B či vitamín E. Z minerálních látek obsahují například vápník, hořčík, fosfor či zinek. Tyto neloupané ořechy jsou však i výborným zdrojem vlákniny a zdraví prospěšných tuků a bílkovin.
Při pravidelné konzumaci mandle pomáhají snižovat cholesterol a riziko infarktu, působí proti rakovině, pozitivně ovlivňují mozkovou činnost a zvyšují elasticitu kůže. Při umírněné konzumaci si mandle mohou dopřát i lidé s redukční dietou, jen je třeba dát pozor na jejich zkonzumované množství, obsahují totiž hodně tuku.
Pokud mandle před jejich konzumací namočíte na několik hodin do vody, ideálně přes noc, probudíte v nich tvorbu žádoucích enzymů. Po namočení jsou pak mandle také mnohem lépe stravitelné. Jejich stravitelnost také výrazně ovlivníte oloupáním slupky. Bez mandlí bychom se při pečení ochudili o výbornou chuť a vůni - můžete si s námi vyzkoušet upéct výborný koláč s medem a mandlemi. Z mandlí lze snadno i vytvořit mandlové mléko. Stačí, když mandle přes noc namočíte do vody a druhý den je zbavíte slupky a rozmixujete. Také se z mandlí vyrábí mandlová mouka, která se používá při pečení bezlepkovém pečení.