pomerančová šťáva
Pomerančová šťáva se získává odšťavňováním pomerančů. Tyto tropické oranžové plody obsahují vitamín C a B1. Z minerálních látek je zastoupen draslík, hořčík a fosfor. Pomerančové slupky obsahují esenciální oleje a pektin..
Díky obsahu vitamínu C jsou pomeranče a jejich šťáva skvělým pomocníkem, když jste nachlazení nebo se na vás chystá chřipka. Vitamín C pomáhá se vstřebáváním železa, umí podporovat tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek. Pomeranče pomáhají prý i regulovat hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak. Tyto pozitivní účinky má především čerstvá vylisovaná šťáva z pomeranče, ne tedy průmyslově zpracované výrobky s přídavkem cukru a jiných látek.
Čerstvě vylisovaná pomerančová šťáva se může stát součástí vaší snídaně, je zdrojem vitamínů a pomůže nastartovat váš organismus do nového dne. Pomerančová šťáva může také posloužit jako základ pomerančového punče, který zpříjemní každé letní grilování.