pstruh
Pstruh je výborná sladkovodní ryba, která obsahuje mnoho cenných bílkovin, ale i důležité tuky ve formě omega-3 nenasycených mastných kyselin (neboli PUFA omega-3).
Pravidelná konzumace rybího masa snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění a posiluje imunitní systém (díky obsahu nenasycených mastných kyselin). Pstruží maso je vhodné pro zařazení na racionální jídelníček, i jídelníček osob s redukční, šetřící či diabetickou dietou. Při redukční dietě volte adekvátní porci masa, vhodnou přílohu a šetřete množstvím přidaného tuku. Podle nastavení vašeho režimu také zvažte konzumaci pstruží kůže, která obsahuje tuku nejvíce. Sladkovodní ryby jsou lehce stravitelné, a proto je vhodné podávat je také malým dětem a seniorům. Pozor na kosti!
Pstruhy vybírejte raději čerstvé, než mražené. Ideální je zajet si pro ně přímo do sádek, kde vám rybu mohou rovnou zabít, vykuchat, případně nafiletovat. Pstruh výborně chutná jak pečený v solné krustě, tak i grilovaný.