rýže dušená
Rýže dušená patří mezi oblíbené bezlepkové přílohy. Obilka rýže obsahuje asi 8 až 12 % bílkovin, 68 až 72 % sacharidů a pouze kolem 2,4 % tuků. Dále zde najdeme vitamíny, zejména B1, B2 a B3. Pro přípravu dušené rýže se většinou používá malé množství másla či oleje a dochucuje se solí. Někdo má v oblibě vařit rýži spolu s cibulí, do které jsou napíchány hřebíčky.
Rýže je pro svůj obsah výživných látek vhodnou potravinou pro naše zdraví. Zařadit na jídelníček ji mohou i osoby s celiakií, protože je přirozeně bezlepková. Rýže pomáhá v těle regulovat obsah vody, čistí trávicí ústrojí a při pravidelné konzumaci pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Její výhoda spočívá i v lehké stravitelnosti.
Na trhu je nepřeberné množství druhů této obiloviny. Vhodný druh rýže volíme podle povahy pokrmu, který připravujeme. Některé druhy se lépe rozvaří, a proto jsou vhodné do rizot, nákypů a pro přípravu kaší, jiné zůstávají sypké a připravujeme je jako klasickou přílohu. Dušená rýže má jemnější chuť připomínající oříšky, a někomu proto vyhovuje lépe, než rýže uvařená klasickým způsobem.