škvarková pomazánka
Škvarková pomazánka z výživových hodnot nabízí tedy především tuky. Na škvarkovou pomazánku existuje celá řada receptů. Základem pokrmu jsou škvarky, které se většinou jemně umelou a míchají s dalšími surovinami (cibule, naťová cibulka, sůl, koření, plnotučná hořčice, kečup, kyselé okurky, čerstvá zelenina, vejce, sýr, tvaroh, uzenina, ...).
Škvarkovou pomazánkou lze příležitostně zpestřit jídelníček zdravých štíhlých osob s vysokými energetickými nároky. Pomazánka s obsahem škvarků není vhodná zejména pro osoby s redukční dietou nebo pacienty s vysokou hladinou krevních tuků.
Škvarkovou pomazánku mažte na celozrnné pečivo ve slabé vrstvě a konzumujte ji raději v dopoledních hodinách, tučná jídla jsou totiž hůře stravitelná. Přidejte si také čerstvou zeleninu nebo salát, který vám zajistí přísun vlákniny, minerálů a vitamínů.