těstoviny vařené
Těstoviny vařené obsahují zejména pšeničnou mouku a vodu. Mohou obsahovat i stopy vajec. Těstoviny mohou být též přibarvovány. Podle druhu mouky (pšeničná bílá, pšeničná celozrnná, špaldová, žitná, ječná, pohanková, rýžová) můžeme odvodit i obsah konkrétní potraviny. Obecně lze říci, že v těstovinách najdeme zejména sacharidy.
Pro tělo jsou těstoviny významným zdrojem energie. Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, vybírejte kvalitní těstoviny ze semolinové nebo žitné mouky. Kromě nižšího glykemického indexu, který zajistí po konzumaci delší sytost, do sebe dostanete i některé vitamíny a minerální látky. Bílá mouka je na tyto látky naopak chudá.
Těstoviny jsou oblíbenou složkou jídelníčku i při redukčních dietách. Ale doporučuje se používat spíše těstoviny žitné nebo semolinové, které si ideálně připravujte 'al dente' neboli 'na skus'. Druh těstovin volte podle druhu připravovaného pokrmu. Na těstovinové saláty se hodí ochucené barevné těstoviny, které jsou obarvené přírodními barvami (ze špenátu, z červené řepy, …). Na sladké pokrmy (nudle s mákem, tvarohový nákyp, …) jsou naopak nejlepší obyčejné pšeničné nudle.