vaječná omeleta
Vaječná omeleta se připravuje z rozšlehaných osolených nebo i oslazených vajec, která se vlijí na pánev s troškou rozehřátého tuku a opečou se do zlatova.
Pokud vaječnou omeletu občas zařadíte na jídelníček, neměl by to být problém. Při její přípravě šetřete s přidaným tukem, solí a vhodně zvolte její náplň a případnou přílohu. Konzumace vajec díky přítomnosti peptidů snižuje vysoký krevní tlak. Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Látky ve vejci obsažené pomáhají snižovat riziko srdečních chorob, napomáhají lepšímu fungování imunitního systému. Přítomnost síry napomáhá k zlepšení kvality vlasů a nehtů. Další látky obsažené ve vejcích mají příznivý vliv na lidskou paměť.
Při přípravě vaječné omelety můžete do rozšlehaných vajec přidat trošku perlivé vody či minerálky, omeleta by pak měla být nadýchanější. Držíte-li redukční dietu nebo máte-li problém s cholesterolem, můžete si připravit omeletu z jednoho celého vejce a několika bílků. Omeletu lze udělat i pouze z bílků, obsah tuku v pokrmu se pak významně sníží. Nezapomínejte však, že i při redukční dietě je vhodné tuky konzumovat, avšak v menším množství. Omelety se i často plní (šunkou, sýrem, salámem, špenátem nebo i marmeládou, povidly, nugetou, ...) a zdobí (zeleninou, ovocem, šlehačkou, ...).